Techniek en praktijk
Veiligheid eerst
De staanplaatsen op een recreatiebedrijf zijn voorzien van alle eigentijdse nutsvoorzieningen: elektra, water, eigen afvoer, digitale tv en wifi. Je hoeft niets te missen van thuis.
In het huishoudelijk en/of technisch reglement van jouw recreatiebedrijf vind je de geldende veiligheidsvoorschriften inzake aansluiting en gebruik van nutsvoorzieningen en toestellen.
Nogal wat verblijfparken bieden een gasaansluiting aan via een eigen ondergronds gasleidingnet. Dit biedt meer gebruiksgemak en bedrijfszekerheid. In het andere geval wordt er gewerkt met verwisselbare gasflessen, doorgaans met service via de terreinuitbater of een partnerbedrijf.
Alle parken hebben vergelijkbare huisregels over het veilig gebruik van gasflessen. De maximaal toegelaten literinhoud op de staanplaats bedraagt wettelijk 200 liter voor volle en lege gasflessen samen.
De aansluiting van gasflessen dient wettelijk te voldoen aan de regels van het goed vakmanschap. Veel terreinuitbaters vragen – om de twee tot drie jaar – een attest van nazicht afgeleverd door een erkend installateur. Een dergelijk attest wordt afgeleverd na controle van de dichtheid van gasaansluitingen en de goede werking van verwarmingstoestellen op gas. Via een dergelijk attest wordt bevestigd dat jouw verblijf volkomen veilig is.
Onderhoud van uw verblijf en perceel
Elke terreinuitbater heeft eigen huisregels over het vereiste nette uitzicht van een verblijf en het propere onderhoud van een perceel. Sommige bedrijven bieden een betalende onderhoudsservice aan, bijvoorbeeld om het grasperk van jouw perceel regelmatig te maaien. Maar reken er toch op dat het onderhoud van jouw verblijf én van het perceel op de eerste plaats aan jou toekomt.
Vorstveilig verblijf
Omdat eigentijdse mobiele verblijven almaar beter geïsoleerd zijn, bieden een groeiend aantal terreinuitbaters ook ‘wintervaste’ nutsvoorzieningen aan. Zo kun je ook tijdens de winterse maanden volop blijven genieten van jouw tweede verblijf.
Toch kunnen ook in België de winters nog verrassend hard zijn. Het is daarom gangbare praktijk dat tijdens de winter het water afgelaten wordt uit de waterleidingen, sanitair en alle toestellen om zo vorstschade te vermijden. Sommige parken bieden hiertoe eventueel de nodige service aan.
Regels maximale bezetting van het perceel
De huur van een eigen plek betekent niet dat je zomaar alles en nog wat kunt plaatsen op jouw perceel. Elke terreinuitbater moet zich houden aan strikte ruimtelijke regels in het Vlaams Logiesdecreet. Deze wetgeving regelt o.a. de maximaal toegelaten perceelbezetting, de toegelaten verhardingen, de bergingen en de toebehoren zoals trappen en terrassen.
De conformiteit aan de Vlaamse logieswetgeving wordt ter plaatse geïnspecteerd door het Agentschap Toerisme Vlaanderen. Vanzelfsprekend mag elke terreinuitbater ter zake nog bijkomende eigen huisregels opleggen aan de klant om zo de kwaliteitsvolle uitstraling van het terrein te versterken.
De terreinuitbater is de enige juiste informatiebron voor de geldende huisregels op het terrein, ook inzake het toegelaten gebruik van het perceel.