Veelgestelde vragen
Hoe werkt www.buitengewoonverblijf.be?
De website www.buitengewoonverblijf.be is een portaalsite exclusief voor kampeerbedrijven aangesloten bij RECREAD vzw, federatie van recreatieondernemers. Verneem meer via de knop Over ons. RECREAD is geen erkend reisbureau of aanbieder van vakanties, noch bemiddelt RECREAD bij de verhuur van standplaatsen of de verkoop van verblijven aangeboden op deze website. Voor klachten over aanbieders vermeld op deze website kunt u zich wenden tot RECREAD vzw. Contact e-mail: info@recread.be
Wat is het onderscheid tussen een ‘camping’ en een ‘verblijfpark’?
In Vlaanderen worden een aantal benamingen uitdrukkelijk beschermd door de toeristische wetgeving. Deze benamingen worden gebruikt op onze website en door onze aanbieders. Enkel bedrijven die aan bepaalde normen beantwoorden mogen die beschermde benamingen gebruiken. Samengevat komt het hier op neer: De naam ‘camping’ duidt op een kampeerbedrijf met een voldoende aanbod aan kampeerplaatsen voor toeristische passanten, voor kampeerauto’s en/of die toeristische huuraccommodatie aanbieden. De naam ‘verblijfpark’ duidt op kampeerbedrijven waarbij de exploitatie eerder de nadruk legt op een aanbod voor vaste kampeergasten die langer verblijven, bijvoorbeeld met een vaste stacaravan. Sommige verblijfparken beschikken over een zeker aanbod aan toeristische kampeerplaatsen dat evenwel niet voldoende is om de beschermde naam ‘camping’ te mogen gebruiken. Een ‘kampeerautoterrein’ is een terrein waar uitsluitend kampeerauto’s terecht kunnen. Een ‘vakantiepark’ is een recreatiebedrijf waar het overgrote deel van de logies als vakantieverblijf voor een kort verblijf te huur aangeboden worden door het centraal beheer van het park.
Wat is een vaste plaats?
Voor wie houdt van het goede buitenleven, maar toch gesteld is op modern en eigentijds comfort bieden campings en verblijfparken een unieke kampeerformule aan: de ‘vaste kampeerplaats’. Zo’n vaste kampeerplaats is een kampeerperceel bedoeld voor gasten die er hun eigen comfortabele vaste stacaravan op plaatsen als vakantieverblijf. De termijn en voorwaarden waarop uw mobiel verblijf op zo’n vaste plaats blijft staan, bepaalt u zelf in overleg met de uitbater van het terrein. Omdat de vergoeding voor een dergelijke vaste kampeerplaats meestal maar één keer per jaar afgerekend wordt, spreken we ook vaak van het begrip ‘jaarplaats’.
Mag ik de actuele standplaats behouden bij aankoop van een tweedehands verblijf?
Heb je zicht op de aankoop van een leuk verblijf? Als het daarbij de bedoeling is dat het verblijf op de actuele staanplaats blijft staan, dan moet je als koper ook rekening houden met een derde partij: de terreinuitbater. De uitbater verhuurt namelijk de staanplaats waarop het te koop aangeboden verblijf opgesteld staat. De desbetreffende huurovereenkomst op naam van de verkoper is echter niet automatisch overdraagbaar op naam van de toekomstige eigenaar van het verblijf. Informeer je hierover voorafgaandelijk aan jouw aankoop bij de terreinuitbater. Denk je er aan om je eigen verblijf te verkopen? Informeer je dan voorafgaandelijk aan de verkoop ook eerst even bij de terreinuitbater over alle mogelijkheden om jou hierbij te helpen. Dat kan bijvoorbeeld via een overeenkomst over de bemiddeling van de terreinuitbater bij de verkoop van jouw verblijf.
Wat mag ik op mijn perceel plaatsen?
De huur van een eigen plek betekent niet dat je zomaar alles en nog wat kunt plaatsen op jouw perceel. Elke terreinuitbater moet zich houden aan strikte ruimtelijke regels in het Vlaams Logiesdecreet. Deze wetgeving regelt o.a. de maximaal toegelaten perceelbezetting, de toegelaten verhardingen, de bergingen en de toebehoren zoals trappen en terrassen. De conformiteit aan de Vlaamse logieswetgeving wordt ter plaatse geïnspecteerd door het Agentschap Toerisme Vlaanderen. Vanzelfsprekend mag elke terreinuitbater ter zake nog bijkomende eigen huisregels opleggen aan de klant om zo de kwaliteitsvolle uitstraling van het terrein te versterken. De terreinuitbater is de enige juiste informatiebron voor de geldende huisregels op het terrein, ook inzake het toegelaten gebruik van het perceel.
Mag ik mijn hoofdverblijfplaats (domicilie) nemen op een camping?
Ingevolge de Vlaamse wetgeving inzake Ruimtelijke Ordening en inzake de toeristische regelgeving is het niet toegestaan in uw recreatieverblijf te wonen in de zin van gebruik als hoofdverblijfplaats of domicilieadres. In zones waarvan de overheid bepaalt dat die enkel voor recreatie bestemd zijn, kunt u zich dus niet permanent vestigen. Indien u dit toch doet, stelt u zich bloot aan administratieve geldboetes door de gemeente en/of de hogere overheid en tevens aan de definitieve opzegging door de kampeerondernemer van uw overeenkomst voor het desbetreffende kampeerperceel.
Heeft u nog vragen?
Stel a.u.b. uw vraag via info@recread.be